Обект на козметиката е грижа за кожата и нейните придатъци, отстраняването на дефекти, запазване на естествената красота, както и допълнително разкрасяване. Козметиката се дели на лечебна и декоративна. Първото училище за подготовка по козметика е във Франция, Париж 1940 г. – фирма Lancome, а у нас от 1962 г.
Козметика – има гръцки произход и означава изкуствено разкрасяване.
Процедури прилагани при различни типове кожа
При мазна кожа различаваме:
По възраст
По повърхността на кожата
-         С акне
-         Със себорея
-         С комедони
-         С пигментация
-         Просто мазна кожа
 
Процедура: Първа грижа за мазна кожа
Почистване с антибактериален гел или пяна , почистване с вода;Ексфолиант, тоник, гел за вапазон, вапазон;Екстракция;Дезинфекция( с лосионили тоник);Нанасяне на пудра( при акне), гел, серум, крем;Д’арсоновал;Масаж- с крем за успокояващ ефект;Маска за мазна кожа( олиго маски, пластична маска).Процедура : При акнеична кожа
Почистване с пяна или гел, вода;Ексфолиант силен, вапазон;Екстракция- при кръвотечение се слага памук напоен с кислородна вода на мястото ( тампонираме). Кислородната вода трае 3 дни, ако е отворена;Обтриваме с антибактериален лосион много добре;Пудра и дарсоновал( дерматологичната пудра се използва за акнеична кожа.Това е пудра, която се слага след отрязването на пъпната връв при бебето. Тя е и за чувствителна кожа);Върху пудрата за по добър ефект се слага крем и се прави масаж. Стои се 10 мин.Отстраняваме с лосион;Маска почистваща за акнеична кожа. Стои се 10 мин.Мазната кожа е чувсвителна!
 
Процедура при 25-30 г. с пигментации и остатъци от акне
Лекуваме остатъците от акне, пигментации.
Почистване с себе-регулиращ ефект:
Почистване;Ексфолиант;Вапазон;Екстракция;Дезинфекция;Д’арсоновал с масло себерегулиращо+ серум с активни съставки ( за подсилване)  Продукти с мазна консистенция (серум, масло и др.) се разтварят в масло!;Масаж- може да се направи със същото себерегулиращо масло + серум( от д’арсоновала);Маска- ако има маска със себерегулиращ ефект я нанасяме върху цялото лице, ако нямаме такава, използваме географско нанесена маска, т.е. на „Т” зоната нанасяме почистваща маска, а на останалите участъци може хидратация, избелваща( ако не е лято), ако е лято- маска за чувствителна кожа, кислородна маска. 
Ампули- използваме винаги преди масажа! Те са концентрат! Може да се използва преди д’арсоновала, но трябва да е с мазна консистенция, след дезинфекция и преди д’арсоновала, когато е с по-водна консистенция( с кратки потупвания за попиване)
 
През лятото:
Не- на кислород, витамин С, ретинол, етерични масла, препарати с плодови екстракти- боровинка, ягода, касис и др.
Да- на успокояващи маски, кремове, алгомаски( пластични), лифтинг, хидратация
 
При зачервена кожа( изгаряне на плажа):
1.измиващо- нежно и внимателно;
2.алгомаска;
3.успокояващ продукт ( ампула, серум, крем).
Хидратация със защитен фактор. При суха и чувствителна кожа- ако може без вапазон.
Нежни продукти!
Ексфолиантза нежна кожа.
Подходяща за сухата кожа е хидратацията.
При чувствителна кожа- успокояжащ продукт серум, гел, крем.
Масаж- хидратация ( лятото).
При зряла кожа- хидратация + подхранване.