Обезкосмяването е познато от дълбока древност, като най-често е свързано с премахване на нежелано окосмяване по човешкото тяло, както за естетични така и поради религиозни и ритуални поводи.

Премахването на нежеланото окосмяване се извършва чрез депилация/ епилация.
Депилация – това е метод, при който окосмяването се премахва само от видимата си част над кожата. Най-популярния метод е бръсненето. Друг метод е използването на химически депилатоари, които действат като разрушават връзките между протеините изграждащи косъма над кожата, като подпомагат неговото разпадане. При депилацията косъма реално не се отстранява, а само скъсява и по този начин дори се усилва неговата здравина.
Епилация – премахване на окосмяването, включително и частта под кожата, което е и предпоставка за по-дълготраен ефект. Има много видове епилация, като най-често срещаните са: кола-маска, посредством транспортни ленти, механични епилатори, фото епилация, лазерна епилация, епилация чрез електролиза.
 


Причини за премахването на нежеланото окосмяване
През вековете, в почти всички култури са се използвали разични форми на депилация/епилация, но най-разпространено е било бръсненето.
 
Медицински причини
Премахването на космите от различни части на тялото може да се наложи преди операция, поради хигиенични причини. В миналото премахването се е извършвало чрез бръснене, като сега се употребяват по-модерни методи, като подстригване чрез машинка, чрез използването на химически депилатор.

Косата и косми от други части на тялото се подстригват при наличи на въшки, тъй като те пренасят различни болести.

При “Трихиазис” – болест при която космите растът навътре в кожата, най-вече на миглите и лицето – се извършва епилация за да се предотврати възпаление и нежелани промени във външния вид на кожата.

Социални, културнию, сексуални причини ...
Премахване на окосмяването по тялото обикновено е поради социални и сексуални причини, свърани с ролята косата и космите по тялото в дадено общество. Много култури са определили “идеалното” окосмяване за мъжете и жените. Хората, които са извън тези стандарти, могат да бъдат отхвърлени или с проблеми в социалното общуване. Много мъже в т.нар. западна култура бръснат лицето си, като стремежа е дори съвсем късо поникнала брада да бъде премахвана.

През 20-ти век при жените се наложи премахването на част и напълно всякакво окосмяване по тялото. Смята се, че тази мода е наложена от “филмите за възрастни”, тъй като поради естетични и сексуални причини (подмладяване) актрисите са премахвали космите по пубиса.