I. Значение на масажа, история на масажа

II.  Класификация на видовете масаж
III. Физиологично влияние на масажа върху органите и системите
IV . Показания и противопоказания
V . Хигиенни изисквания
VI. Намазващи средства
VII. Масажни похвати
VII. Масаж на отделните части на тялотоI.  Значение на масажа
 
В съвременното общество живеем при много по-сложни условия, отколкото в миналото. Изискванията, които се поставят пред нас са твърде високи. Нараства значението на умствения труд, много професии се упражняват в седнало положение. Новите технически постижения, от една страна улесняват живота ни, от друга водят до обездвижване. Всичко това води до там, че изразходваме по-малко енергия и ставаме по-лениви. Тази отрицателна тенденция се разширява все повече, затова не е чудно, че значително нараства броят на т.нар. болести на цивилизацията, като инфарктите, затлъстяването, сърдечно-съдовите заболявания и др. Този удобен живот с недостатъчна двигателна активност води до отпускане на мускулатурата, което намалява издръжливостта на всички стави, влошава стойката на тялото и функционалните способности на целия организъм. Това се проявява в спадането на физическата и психическата устойчивост.
 
Намаленият разход на енергия при снижена физическа активност в съчетание със сравнително високото енергийно съдържание на приеманите храни води до затлъстяване, което от своя страна спомага за развитието за редица заболявания като повишено кръвно налягане, затруднено дишане, разширени вени, атеросклероза и др. 
Недостатъчната физическа активност води и до сериозна опасност от дегенеративни изменения на носещите стави, предимно на гръбначния стълб и долните крайници - дископатии, радикулити, ишиас, гръбначни изкривявания и др. За голямото влияние, което оказват физическите упражнения върху доброто здравословно състояние и общото закаляване на организма би могло да се говори много. Съвременният човек добре си дава сметка за необходимостта от подходяща и достатъчна дейност и я практикува под различни форми. Съществуват  други форми за допълване или частична замяна на физическите упражнения. Една от най-приятните и резултатни форми е масажът.
 
Масажът тонизира или успокоява, той може да ободри човека или да го отпусне и приспи. Масажът премахва напрежението и главоболието, отпуска болезнено напрегнатите мускули и прогонва безсънието. Масажът регулира кръвното налягане, намалява нивата на стрес и възстановява равновесието в тялото. Масажът ускорява оздравителния процес и укрепва имунната система. Удоволствието, което изпитваме от масажа има гарантиран терапевтичен ефект.
 
Масажът като лечебно и профилактично средство е толкова стар, колкото е старо човечеството. Масаж са прилагали както примитивните народи, така и древните лечители, масаж е имало както в народната, така и в съвременната медицина. В наше време той не само че не остарява, а се развива все повече и се обогатява. Масажът е една терапия, която няма страничните ефекти на лечението с лекарства - не натоварва допълнително с токсини, на причинява алергии, не води до зависимост. Той не трябва да се приема като алтернативна терапия,  а като част от физикалната медицина.